image

PRINSJESDAG 2022: AFSCHAFFEN VRIJSTELLING BPM BESTELAUTO’S

Het kabinet wil dat voor bestelauto’s dezelfde criteria voor belastingheffing gaan gelden als voor personenauto’s. Zeg maar dag tegen de BPM-vrijstelling voor bestelauto’s!

 

BPM-vrijstelling bestelauto’s

Vrijstelling bpm bestelauto’s. Dat betekent dat ondernemers met deze nieuwe regels straks ook belasting (bpm) moeten betalen wanneer zij een bestelauto kopen en dat hierbij gekeken wordt naar de CO2-uitstoot. Verder wil het kabinet dat ook de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor deze bestelauto’s omhoog gaat. Kortom: ondernemers mogen ook gaan betalen. Het ultieme doel is om de verkoop van milieuvriendelijke bestelauto’s en meer belastingopbrengst te stimuleren.

Zuinige bestelauto’s stimuleren

De overheid zegt het volgende: “Het kabinet wil met de maatregelen de verkoop van emissievrije of zeer zuinige bestelauto’s stimuleren. Deze zorgen ervoor dat ondernemers net als particulieren bpm gaan betalen. Het afschaffen van de ondernemersvrijstelling draagt dan ook bij aan de vereenvoudiging van de autobelastingen. Bovendien leidt het tot meer belastingopbrengst. Verder is de verwachting dat de maatregel leidt tot minder CO2-uitstoot. Mensen gaan meer belasting betalen voor een conventionele bestelauto dan voor een emissievrije bestelauto.”

Ondernemersvrijstelling voor bestelauto’s afschaffen

Het kabinet stelt voor om de vrijstelling voor een bestelauto van de ondernemer (ondernemersvrijstelling) vanaf 1 januari 2025 af te schaffen. De hoogte van de belasting wordt bepaald door de CO2-uitstoot. Voor de inschrijving van bestelauto’s is daarmee voortaan bpm verschuldigd afhankelijk van de CO2-uitstoot.

Tarief motorrijtuigenbelasting (mrb) voor bestelauto’s omhoog

Rijksoverheid: “Het tarief van de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor bestelauto’s van ondernemers gaat omhoog. In 2025 is de verhoging van de mrb 15%. In 2026 gaat het om een verdere verhoging met 6,96%. Hoeveel een ondernemer aan belasting betaalt hangt af van het type bestelauto.”

Prinsjesdag

Dit voorstel is onderdeel van het Belastingplan 2023. Als de Tweede en Eerste Kamer dit voorstel goedkeuren, gaat het vanaf 1 januari 2023 in. Het Belastingplan wordt ieder jaar op Prinsjesdag bekendgemaakt. De plannen worden daarna besproken door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Bij akkoord gelden ze meestal vanaf 1 januari van het eerstvolgende jaar. Lees alles over Prinsjesdag 2022!

Artikel van Autorai.nl geschreven door Bart Oostvogels